Teknik analiz, kripto grafiklerini okumada en sık tercih edilen yöntemlerden biridir yeni başlayanlar tarafından genellikle indikatörler gözden kaçırılır. Bu grafik dışı göstergeler, önemli sinyaller verir ve böylece fiyat hareketlerini önceden tahmin etmek için yararlıdır. Bu makalede ana indikatörleri inceleyeceğiz ve bunlar hakkında bilmeniz gereken her şeyi açıklayacağız.
Teknik indikatörler, gelişmiş alım-satım araçları ailesine aittir ancak bu yeni başlayanlar için de hiç zorlu değildir. Teknik indikatörler hacim, zaman içindeki fiyat değişimi veya ortalama fiyat gibi çeşitli metrik girdilere dayalı belirli bir grafik sunumunu yansıtan önceden tanımlanmış hesaplamalar türüdür. Bu, bir indikatörün grafik üzerinde hacmi dikkate alabileceği, diğer bir indikatörün ise yalnızca bir kripto varlığının zaman içindeki ortalama fiyatına odaklanabileceği anlamına gelir.
İki ana indikatör türü vardır: Overlay ve osilatörler.
Overlay, grafik üstü indikatörlerdir, yani fiyat grafiği ile aynı ızgarada gösterilir. Dışarıda yüzlerce overlay indikatör vardır ancak en popüler olanları kuşkusuz hareketli ortalamalar ve Fibonacci çizgileridir.
Hareketli ortalama (MA) belirli fiyat verilerinin ortalamasını hesaplayan ve yansıtan popüler bir indikatördür. Hareketli ortalama, bir kripto varlığının eğilimini basit bir fiyat modeli analizinden daha doğru bir şekilde belirtmek için kullanılabilir ve aynı zamanda gerçek destek ve direnç seviyelerini belirlerken de kullanışlı olabilir. 200 günlük MA ve 30 günlük MA gibi sayısız hareketli ortalama vardır.
Fibonacci çizgileri veya geri çekilme seviyeleri, bir fiyat hareketinin tersine dönüşünün ne zaman yaklaştığını denemek ve tahmin etmek için kullanılan indikatörlerdir. Bunu bir örnekle açıklayalım. Popüler Fibonacci çizgileri % 23,6, % 38,2, % 50, % 61,8 ve % 78,6 'dır. Yani bir Fibonacci geri çekilme seviyesi bağlamında bir varlığın fiyatı bu sıraladığımız Fibonacci yüzdelerinden birinde düşerse, bir trend dönüşü yaşayabileceği anlamına gelir. Bu, yaygın olarak kullanılan bir tekniktir ancak tek başına uygulandığında doğruluğu tartışmalıdır.
Overlay'lerin aksine, osilatörler kendi benzersiz ızgaralarını kullanarak grafik dışı oluşan indikatörlerdir. Osilatörler, gelişmiş araçlardır yani yeni başlayanlar bunları uygulamada zorlanabilir. Yaygın olarak benimsenen osilatörler arasında Göreli Güç Endeksi (RSI), stokastik osilatör ve MACD (Hareketli Ortalama Yakınlaşma-Uzaklaşması) bulunur. Bu tür indikatörler oldukça karmaşık araçlar olduğundan, açıklamaları bu makalenin kapsamı dışındadır ve ayrı bir yazıda ele alınacaktır.
Kısaca indikatörler teknik analizin yararlı bir parçasıdır. Bu araçlar doğru kullanıldığında yatırımcıların karar doğruluğunu artırmanın yanı sıra fiyat grafiği analizi yoluyla oluşturulan mevcut hipotezleri desteklemeye yardımcı olabilir.
Telif Hakkı 2023 Rain Turkey