Blockchain, çoğu zaman olumlu özellikler olan güvenlikleri ve değişmezlikleri ile bilinirler. Bununla birlikte, güncellemeler ve değişiklikler söz konusu olduğunda, bu ağlar esnek yapılarda değillerdir. Buna rağmen, yükseltmeleri ve yeni kuralları hard (sert) veya soft (yumuşak) çatallamalarla uygulamak mümkündür ve nasıl gerçekleştikleri ise bu yazıda açıklanmıştır.
Blockchain çatallanmaları, tüm ağları yenileme ve genel olarak daha iyi hale getirme potansiyeline sahip olduklarından, tüm kripto ekosistemlerinin hayati unsurlarıdır. Blockchain çatallanmalarının arkasındaki olağan sebep, tıpkı geleneksel uygulamaların düzenli güncellemeleri gibi, büyük bir yükseltme veya mekanizma değişikliği ihtiyacıdır.
Kriptodaki çatallanmalar benzersiz bir şekilde çalışır, yani tamamen yeni bir Blockchain yaratırlar. Bunun nedeni Blockchain’in değişmezliğidir; kendi geliştiricileri dahi önceden belirlenmiş kurallarını değiştiremezler, bu da ağı tamamen terk etmeleri ve güncellenmiş yönergelerle yeni bir sürümünü oluşturmaları gerektiği anlamına gelir. Eski sürümde saklanan verilerin kaybolmamasını sağlamak için, yeni Blockchain özel bir şekilde de olsa doğrudan eski sürüme bağlanır.
Kripto dünyasında bir hard forking, topluluğun yalnızca bir bölümünün kabul ettiği ve uyguladığı bir Blockchain güncellemesidir. Bu kavram, yaratılan yeni bir Blockchain meydana gelirken, eski sürümün de çatalı istemeyen katılımcılarla daha önce olduğu gibi çalışmaya devam ettiği anlamına gelir. Yeni zincir artık yalnızca eski zinciri bırakmayı kabul edenler ve güncellenmiş kuralları destekleyenler tarafından yönetilir. Kriptodaki hard forking örnekleri, Bitcoin Cash (Bitcoin'den çatallanmıştır), Bitcoin SV (Bitcoin Cash'ten çatallanmıştır) ve Litecoin (Bitcoin'den çatallanmıştır)’dir.
Kripto dünyasında soft forking, sert çatallanmaya benzer bir olgudur ancak önemli farkları mevcuttur. Soft forking, aynı zamanda yeni bir dizi kurala sahip yepyeni bir Blockchain oluşturur. Bununla birlikte, eski zincirin çalışmaya devam ettiği bir sert çatallanmanın aksine yumuşak çatallanma, tüm ağın bir güncellemeyi oybirliğiyle kabul ettiği anlamına gelir, böylece eski zincir tamamen terk edilir ve sonlandırılır. Yumuşak çatallanmalar, iki ayrı ekosistem oluşturan fikir ayrılıkları yerine ağların basit güncellemeleri olduğundan, sert çatallanmalardan çok daha yaygındır. Ethereum güncellemelerinin çoğu gibi kripto dünyasındaki yumuşak çatallanma örnekleri oldukça fazladır.
Hard (sert) ve soft (yumuşak) çatallanmalar, kendisini güncelleyerek en son gelişmelere ayak uydurmak isteyen her Blockchain ağının önemli unsurlarıdır. İster sürekli olarak çalışan iki ekosistemin oluşturulması, ister yalnızca yükseltilmiş bir ek Blockchain oluşturulması olsun çatallanmalar, tamamen değişmez sistemlerde değişiklikleri uygulamanın tek yoludur ve bu teknolojinin gerçek gücünü ve güvenliğini göstermeye devam etmektedir.
Telif Hakkı 2022 Rain Turkey