Kripto, heyecan verici bir alandır ancak yatırımcıları korumak için bir tür çerçeveye de ihtiyacı vardır. Bu, projelerin kullanıcıları sömürmesini önleyecek çeşitli denetim ve zorunlu yasal çerçeveler aracılığıyla yatırımcılara meşruiyet ve şeffaflık sağlayacak bir regülasyondur. Bu yazıda, dünyanın kilit bölgelerinin kripto regülasyonları açısından nerede durduğunu ve bu önemli fakat çoğu zaman gözden kaçan konu için ne gibi gelişmeler olduğunu keşfedeceğiz.
Kripto regülasyonları genellikle iki yöndedir. Birincisi, kripto para borsalarının faaliyet göstermek için almaları gereken zorunlu lisansların yanı sıra yasal olarak işlev görmeleri için uymaları gereken genel düzenleyici çerçevedir.
Diğeri ise, kripto varlıkların hem bireyler hem de kuruluşlar tarafından sınıflandırılma ve ele alınma şeklini çerçevelemeyi amaçlamaktadır. Bu, genellikle varlık sınıfı hakkındaki vergi durumunu ve kripto varlıkları elde tutmanın, satın almanın, satmanın veya aktarmanın tüm sonuçlarını içerir. Bölgelerin düzenleyici statüsüne daha yakından bakalım.
Kripto varlıkların merkezi finans otoriteleri tarafından yoğun bir şekilde düzenlendiği ABD'den başlayacağız. Bu, kripto borsalarının tüm işlemlerinin ayrıntılı kayıtlarını tutmaları, düzenli olarak denetim için yetkililere sunmaları ve AML/CFT gibi çeşitli programları uygulamaları gerektiği anlamına gelir. Tüm bunlar, Banka Gizlilik Yasası (BSA) kapsamındadır.
Bireyler açısından kripto varlıklar yabancı para birimi olarak değil fakat mülk olarak kabul edilir. Utility yani hizmetten yoksun olduğunda fakat çeşitli kriterleri yerine getirdiğinde kripto varlıklar, menkul kıymetler olarak sınıflandırılabilir ve ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) gözetimine girebilir.
Avrupa Birliği'nde kripto regülasyonu kolektif düzeyde geride kalmıştır. Bölgenin yasa koyucu organının, düzenlenmemiş kripto sahnesine son verecek kapsamlı bir düzenleyici paket üzerinde nihayet anlaşma yoluna girmekte. Kripto Varlık Piyasalarının Düzenlenmesi (MiCA) başlıklı tasarı, hem kurumsal hem de bireysel açıdan kripto düzenleme ve işlemenin tüm yönlerini kapsamaya çalışmaktadır. Tasarı henüz kesinleşmediği için tüm detaylar değiştirilebilir.
Öte yandan vergilendirme ülkeden ülkeye değişmektedir çünkü bazı ülkelerde kripto kazançlarına %0 vergi uygulanmasına izin verirken diğer ülkelerde aynı vergi %50'ye çıkabilir.
Birçok ülke henüz bu yeni dijital varlıklar hakkında net düzenleyici çerçeve oluşturmadığından Orta Doğu'daki kripto regülasyonu biraz daha zordur. Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn, her iki ülkenin de kapsamlı bir düzenleyici çerçeveye sahip olması nedeniyle kripto regülasyonunun ön saflarında yer almaktadır.
Token tutmak haricinde kripto ile ilgili neredeyse tüm eylemlerin yasaklandığı Çin gibi bazı Asya ülkelerinde kripto zorlu bir mücadele vermektedir. Bununla birlikte Güney Kore veya Japonya gibi diğer ülkeler, kripto varlıkların duruşunu, rolünü ve sınıflandırılmasını sağlamlaştıran net çerçevelere sahiptir.
Dünyadaki bölgeler yavaş ama emin adımlarla kripto varlıkları düzenliyor. Kulağa hoş gelmemesine rağmen aslında bu durum kripto piyasası için olumlu bir haberdir çünkü düzenleme sadece yatırımcıları korumak için değil, aynı zamanda potansiyel olarak daha muhafazakar bireyleri alana çekmek ve token'ları meşrulaştırmak için bir fırsattır. Her halükârda, önümüzdeki birkaç ayda gelişecek olayları takip etmek ilginç olacak, zira pek çok önemli meclis üyesi bu süre zarfında çerçevelerini tamamlamaya hazırlanıyor.
Telif Hakkı 2023 Rain Turkey